Gynekologi – Celleprøve/livmorhalsprøve 

Kvinner mellom 25 og 33 år anbefales å ta prøve hvert tredje år, oftere hvis man får uregelmessige blødninger, endret utflod eller vedvarende smerter i underlivet. Celleprøven tas for å fange opp forandringer (celleforandringer)  som kan bli til kreft. Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, dette for å unngå livmorhalskreft 

En celleprøve taes fra livmorhalstappen under en underlivsundersøkelse. Det er ikke smertefullt. Vi bruker en liten børste for å samle opp celler fra overflaten. Velger du å ta celleprøven hos oss tar du prøven hos noen som har lang erfaring med dette. Vi har også et spesielt mikroskop (kolposkop) tilgjengelig, slik at vi ved behov kan gjøre mikroskopundersøkelse av livmorhalsen under den gynekologiske undersøkelsen. Vi kombinerer som regel også en celleprøve med en full underlivsundersøkelse inkludert ultralyd. Ved hjelp av ultralyd vil du få undersøkt livmor og eggstokker samtidig som du får tatt celleprøven.   

Skulle celleprøven vise forandringer og behov for videre utredninger vil du kunne få time til dette med svært kort/ingen ventetid. Vi henvises selvsagt også videre til offentlig sykehus ved behov/ønske. 

Les mer om celleforandringer og livmorhalskreft her: 

https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/