Gynekologi – prevensjon/spiral/p-stav
- P-piller (med og uten østrogen)
- Kondom
- P-plaster
- Vaginal prevensjonsring
- Hormonspiral/minispiral/kobberspiral
- P-stav
- P-sprøyte
Vår lege setter av god tid til å gi deg individuelt tilpassede råd og veiledning og har mer enn 10 års erfaring med innsetting av f.eks. spiral. Vi har ulike typer spiraler og p-stav tilgjengelig hos oss. Innsetting av spiral gjøres ultralydveiledet for økt sikkerhet for deg.
Spiral
Det er mange grunner til å velge spiral som prevensjonsmiddel. Det er langtidsvirkende, du trenger derfor ikke huske å ta en pille daglig, bytte plaster ukentlig eller lignende. Det er en svært trygg form for prevensjon og har lite bivirkninger. Spiral passer for mange, det er ikke lengre forbeholdt kvinner som har født barn. I dag er det en økende trend at unge kvinner bruker hormonspiral.
Vi tilbyr innsetting av tre ulike typer hormonspiral. De tre typene er T formet og settes inn i livmorhulen av gynekolog. De tre typene inneholder ulik mengde hormon og de er av ulik størrelse. Vår lege vil hjelpe deg å finne den typen som passer best for akkurat deg.
Vi tilbyr også innsetting av spiral uten hormoninnhold, kobberspiral. Siden det ikke er hormoner i kobberspiralen vil du ha vanlig menstruasjonssyklus, og ingen hormonbivirkninger. Det er ikke uvanlig med kraftigere og forlenget mensblødning og økte menssmerter.
Vi har ulike typer spiraler tilgjengelig hos oss, slik at veiledning og innsetting av spiral kan skje under samme legetime. Er du mellom 16 og 20 år får du støtte fra det offentlige via apoteket til prevensjon, det vil da være rimeligere for deg å ta med spiral enn å kjøpe gjennom oss.
Vi anbefaler at du tar smertestillende tabletter ca 1 time før spiralinnsetting: 2 tabletter Paracet (500 mg) og 1 tablett Ibux (400 mg).
P-stav
P-stav settes inn av gynekologene ved sykehuset. Vi har også lang erfaring med å fjerne p-staver kirurgisk og ultralydveiledet dersom de sitter dypt eller i muskulatur.