Sørlandet Privatsykehus tilbyr legeundersøkelser ved svangerskap og 3D og 4D ultralyd for gravide.
Avdelingssjef ved Sørlandet Privatsykehus er dr. Hilde Myren.
Du trenger ikke henvisning fra lege.
Vi har kort ventetid og det vil være mulighet for time på kveldstid.
Vi vil gjøre vårt ytterste for å skape en vennlig og trygg atmosfære for kvinner i alle aldre. Ved Sørlandet Privatsykehus benytter vi kun topp moderne utstyr, dette gir økt bekvemmelighet og trygghet for deg. Du vil ha tilgang på å lese din egen journal hos oss og du vil alltid få skriftlig svar på alle prøver vi tar.
Alle bilder er fra avdelingen og tatt med vårt svært avanserte ultralydutstyr.
Ved Sørlandet Privatsykehus gjøres utredningene og behandlingene sykehusets gynekologer.
Svangerskapsundersøkelse og 3D / 4D Ultralyd
En eller flere ultralydundersøkelser er en naturlig del av ethvert svangerskap. Det også kan være viktig med en gynekologisk undersøkelse av gynekolog/lege som supplement til ultralydundersøkelsen, spesielt om du har plager fra underlivet, eller har sykdommer/familiehistorie som gir deg økt risiko for sykdom som ikke er relatert til selve svangerskapet. Mange synes også det er nyttig med en regelmessig sjekk selv om man er gravid. Ved funn av sykdom eller plager har vi et stort spekter av utredninger og kirurgiske behandlingstilbud hos oss lokalt i trygge sykehusomgivelser. Ved behov og/eller ønske henviser vi selvsagt videre til det offentlige helsevesenet.
Du kan ha med deg partner på enhver undersøkelse hos oss.
Ved behov for underlivsundersøkelse vil du få kle av deg nedentil på et eget avlukke. Du vil få et skjørt til å ha på deg for å unngå at du føler deg unødvendig blottet. Vi har nye og moderne undersøkelses stoler med oppvarmet sete, slik at du skal føle deg så bekvem som mulig som pasient. Legen vil undersøke deg med topp moderne utstyr som både kan gi 3D og 4D scanninger. Du og din partner har muligheten til å følge med på egen skjerm og få forklaringer av legen fortløpende.
Du og Dere vil alltid få muligheten til å stille spørsmål. 3D og 4D bildene får dere med dere på en minnepenn om ønskelig, eller som utskrift.
Svangerskapsundersøkelser
Gynekologi/Obstetrikk
Ved Sørlandet Privatsykehus har vi mulighet for tverrfaglig samarbeid mellom hudlege, plastikkirurg og gynekolog, dette kan være svært nyttig for deg med hudlidelser i underlivsområdet.
Videre forløp og behandlinger må skje i lys av funn ved samtale, undersøkelse og blodprøver. Sørlandet Privatsykehus har gjennom sitt svenske sykehussamarbeid også mulighet for å tilby genetisk utredning i forbindelse med gynekologiske problemstillinger.
Under konsultasjonen vil du sammen med legen gå gjennom din sykehistorie og menstruasjonssyklus. Det vil ofte være aktuelt å ta blodprøver, dette kan gjøres hos oss. Det er anbefalt at partner deltar på disse timene. Det er behov for en sædprøve av mannen som ledd I utredningen, dette kan gynekologen henvise til.
Videre forløp vurderes i lys av funn ved samtale, undersøkelse og blodprøver. Sørlandet Privatsykehus har gjennom sitt svenske sykehussamarbeid også mulighet for å tilby genetisk utredning i forbindelse med gynekologiske problemstillinger.
Vår lege setter av god tid til å gi deg individuelt tilpassede råd og veiledning og har mer enn 10 års erfaring med innsetting av f.eks. spiral. Vi har ulike typer spiraler og p-stav tilgjengelig hos oss. Innsetting av spiral gjøres ultralydveiledet for økt sikkerhet for deg.
Det er mange grunner til å velge spiral som prevensjonsmiddel. Det er langtidsvirkende, du trenger derfor ikke huske å ta en pille daglig, bytte plaster ukentlig eller lignende. Det er en svært trygg form for prevensjon og har lite bivirkninger. Spiral passer for mange, det er ikke lengre forbeholdt kvinner som har født barn. I dag er det en økende trend at unge kvinner bruker hormonspiral.
Vi tilbyr innsetting av tre ulike typer hormonspiral. De tre typene er T formet og settes inn i livmorhulen av gynekolog. De tre typene inneholder ulik mengde hormon og de er av ulik størrelse. Vår lege vil hjelpe deg å finne den typen som passer best for akkurat deg.
Vi tilbyr også innsetting av spiral uten hormoninnhold, kobberspiral. Siden det ikke er hormoner i kobberspiralen vil du ha vanlig menstruasjonssyklus, og ingen hormonbivirkninger. Det er ikke uvanlig med kraftigere og forlenget mensblødning og økte menssmerter.
Vi har ulike typer spiraler tilgjengelig hos oss, slik at veiledning og innsetting av spiral kan skje under samme legetime. Er du mellom 16 og 20 år får du støtte fra det offentlige via apoteket til prevensjon, det vil da være rimeligere for deg å ta med spiral enn å kjøpe gjennom oss.
Vi anbefaler at du tar smertestillende tabletter ca 1 time før spiralinnsetting: 2 tabletter Paracet (500 mg) og 1 tablett Ibux (400 mg).
P-stav settes inn av gynekologene ved sykehuset. Vi har også lang erfaring med å fjerne p-staver kirurgisk og ultralydveiledet dersom de sitter dypt eller i muskulatur.
Gynekologi – endometriose
Endometriose rammer 5-10 % av kvinner i fruktbar alder. Vevet som kler livmoren innvendig og som støtes ut ved menstruasjon kalles endometrium (livmorslimhinne). Hos noen kvinner kan vev som ligner livmorslimhinnen finnes utenfor livmoren, hvor det ikke hører hjemme. Vevet påvirkes av hormoner og kan føre til tilstanden som kalles Endometriose. Endometriose gir ofte smerter i forbindelse med menstruasjon, eggløsning, vannlatning, avføring og ved samleie. Noen pasienter har så sterke smerter at det går ut over livskvaliteten.
Andre symptomer er kraftige og/eller uregelmessige blødninger, tretthet og kvalme. Det kan for noen være vanskelig å bli gravid.
Ofte er symptomene uklare, slik at det kan gå lang tid å stille riktig diagnose. Norske data tyder på at på at det i enkelte tilfeller kan gå opp mot 6-7 år å få stilt riktig diagnose. Dette er unødvendig og svært synd da behandling ofte gir effektiv lindring.
Symptomer og utredning
Man kan få mistanke om diagnosen ved gynekologisk samtale og undersøkelse med ultralyd. I noen tilfeller er det behov for kikkhullsoperasjon og vevsprøver for diagnose og behandling.
Behandlingsmodaliteter
Behandlingen tar sikte på å redusere symptomer og/eller forebygge eller behandle barnløshet.
Sykdommen og smerter kan dempes med ulike typer medisiner. Ved ufrivillig barnløshet (infertilitet: link til infertilitet avsnittet) er IVF ofte god behandling. Kirurgi/kikkhullskirurgi kan være et altenativ når medisinsk behandling ikke fører frem.
Man kan få mistanke om diagnosen ved gynekologisk samtale og undersøkelse med ultralyd. I noen tilfeller er det behov for kikkhullsoperasjon og vevsprøver for diagnose og behandling.
Det finnes ulike gode behandlinger mot urininkontinens – i svært mange tilfeller kan man bli helt fri fra plagene. Behandlingen avhenger av årsaken til lekkasjen. Livstilendringer, trening, medikamenter eller små kirurgiske inngrep kan være løsningen. Vi vil etter undersøkelse og samtale bli enige om en videre plan tilpasset deg. Vi vil ved behov skrive ut urininkontinens utstyr på blå resept som kan benyttes i påvente av behandlingseffekt.
Gynekologi – Celleprøve/livmorhalsprøve
Kvinner mellom 25 og 33 år anbefales å ta prøve hvert tredje år, oftere hvis man får uregelmessige blødninger, endret utflod eller vedvarende smerter i underlivet. Celleprøven tas for å fange opp forandringer (celleforandringer) som kan bli til kreft. Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, dette for å unngå livmorhalskreft.
En celleprøve taes fra livmorhalstappen under en underlivsundersøkelse. Det er ikke smertefullt. Vi bruker en liten børste for å samle opp celler fra overflaten. Velger du å ta celleprøven hos oss tar du prøven hos noen som har lang erfaring med dette. Vi har også et spesielt mikroskop (kolposkop) tilgjengelig, slik at vi ved behov kan gjøre mikroskopundersøkelse av livmorhalsen under den gynekologiske undersøkelsen. Vi kombinerer som regel også en celleprøve med en full underlivsundersøkelse inkludert ultralyd. Ved hjelp av ultralyd vil du få undersøkt livmor og eggstokker samtidig som du får tatt celleprøven.
Skulle celleprøven vise forandringer og behov for videre utredninger vil du kunne få time til dette med svært kort/ingen ventetid. Vi henvises selvsagt også videre til offentlig sykehus ved behov/ønske.
Les mer om celleforandringer og livmorhalskreft her:
https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/
Overgangsalder
Overgangsalderen starter noen år før menstruasjonen opphører helt. Det er en normal del av en kvinnes liv, men noen får store plager og trenger behandling. Symptomene starter ofte allerede omkring 40 år. De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år
Vanligste symptomer er menstruasjonsforandringer, hetetokter, nattesvette, søvnvansker, vektøkning, humørendringer, slimhinneforandringer og nedsatt seksuallyst. Symptomene kan variere fra milde til sterke.
Har du store plager i overgangsalderen finnes det hjelp. Type behandling avhenger av hvilke plager du har og din generelle helsetilstand. Mange har prøvd ulike typer behandling uten å komme i mål. Vår gynekolog kan hjelpe deg å finne behandling som er tilpasset akkurat deg og dine plager. Vi setter av god tid til samtale og undersøkelser, du vil få god mulighet til å stille spørsmål.
Får du vaginal blødning etter at du har sluttet å menstruere er det viktig å få gjennomført en gynekologisk undersøkelse, se eget avsnitt om «Blødning etter overgangsalder».
3D ultralyd:
Vi tilbyr ultralydundersøkelse med topp moderne utstyr. Ultralyd apparatet vi benytter er et av de beste på markedet, GE Voluson. Det vil bli satt av god tid og det vil bli tatt opp både video og rikelig med bilder. Vi ønsker at dette skal bli et hyggelig minne for deg og dine kjære, du har derfor muligheten til å ta med deg dine nærmeste.
Praktiske råd:
Vår erfaring er at vi får best bilder i uke 24-28. Du bør ikke spise eller drikke sukkerholdig to timer før undersøkelsen. Vi kan dessverre ikke garantere gode bilder tross topp utstyr og erfaren lege, mye avhenger også av fosterets posisjon.
Ønsker du å få med bilder hjem?
Du vil få bildene dine med deg fra undersøkelsen på en minnepenn. Ønsker du bilder på print er selvsagt dette også mulig.
Ultralyd 2. og 3. trimester
2. Og 3. Trimester er tiden hvor fosteret modnes og vokser. Organene er ferdig dannet. Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi ser på morkaken. Vi måler hodet (BPD), magemål (MAD) og lårben(FL) og beregner barnets vekt. Vi ser etter trivselstegn. Om det skulle være indikasjon for det/behov gjør vi blodstrømsmålinger. Etter å ha gjort en grundig medisinsk vurdering vil vi sette av tid på slutten av undersøkelsen til å ta fine bilder av ansiktet og sjekker kjønnet– hvis foreldrene ønsket det.
En ultralyd undersøkelse er en medisinsk undersøkelse og sykdom kan avdekkes. Om vi skulle finne tegn til sykdom vil det bli satt av tid til videre undersøkelser, grundig samtale og du vil evt. bli henvist videre.
Ønsker du å få med bilder hjem?
Du vil få bildene dine med deg fra undersøkelsen på en minnepenn. Ønsker du bilder på print er selvsagt dette også mulig.
Svangerskap – ultralyd 1. Trimester (ultralyd før uke 12)
Det finnes flere årsaker til å gjennomføre en ultralyd tidlig i svangerskapet, blant annet blødning og smerte. Uro for at ikke svangerskapet utvikler seg normalt er også en hyppig årsak til å få gjennomført undersøkelsen.
Ultralyd gjennomføres vaginalt (innvendig) frem til uke 10-11, deretter kan undersøkelsen utføres abdominalt (utvendig). Vi gjør ultralyd undersøkelse i første trimester i 2D, men allerede fra uke 9 kan vi hvis du ønsker det gjøre deler av undersøkelsen i 3D og skape fantastiske naturtro bilder.
Ved utralyd undersøklse i første trimester ser vi spesielt på følgende:
Størrelsen:
Størrelsen på fosteret måles. Ved tidligere undersøkelser er det målet fra hode til rumpe som er viktigste mål, dette målet kalles CRL (crown rump length).CRL er grunnlaget for å beregne svangerskapslengden ved ultralyd tidlig i svangerskapet.
Hjertelyden:
Hjertelyden kan identifiseres fra uke 6. Det bekrefter at fosteret lever. Riktig frekvens er en del av vurderingen av en normal utvikling.
Antall (tvillinger eller flere):
Vi ser etter antall foster. Flerlingssvangerskap skal følges tettere enn andre svangerskap. Har man fått identifisert flerlingssvangerskap kan man få skreddersydd oppfølging utifra type svangerskap.
Beliggenheten
Fosteret må ligge riktig til i livmoren for å kunne utvikle seg videre. Det finnes en type svangerskap som kalles “utenfor livmoren” / ekstra uterint svangerskap. Svangerskap utenfor livmoren kan ikke utvikle seg normalt og det kan være farlig. Det er sjelden, men viktig å identifisere.
Svangerskapssekken og plommesekken
Svangerskapssekken er den væskefylte sekken som fosteret vokser i inne i livmoren. Plommesekken (gir næring til fosteret de første ukene) er den første strukturen som blir synlig i svangerskapssekken. Størrelse og utseende vurderes på både svangerskapssekken og plommesekken. Symmetrisk størrelse på svangerskapssekk, plommesekk og foster er en del av vurderingen av utviklingen av svangerskapet.
Livmor og eggstokker
Livmoren og eggstokkene vurderes. Her kan man oppdage muskelknuter, cyster og lignende som ev. Kan gi plager i svangerskapet. Det kan være vanskelig å undersøke eggstokk og livmor sent i svangerskapet fordi fosteret da tar stor plass i bekkenet.
Et foster som ligger riktig til i livmoren, har størrelse som forventet og som er symmetrisk i forhold til fostersekken og plommesekken– i tillegg til en normal hjertefrekvens har en betydelig redusert risiko for spontanabort.
Ønsker du å få med bilder hjem?
Du vil få bildene dine med deg fra undersøkelsen på en minnepenn. Ønsker du bilder på print er selvsagt dette også mulig.
Svangerskap – Svangerskapskontroll med ultralyd
Vår lege kan følge deg i svangerskapet, hun vil da følge din og fosterets helse. Du kan bestille en eller flere timer. Du kan også bestille time kun for ultralyd undersøkelse. Du kan velge 2D ultralyd med eller uten 3D ultralyd. Se eget avsnitt for informasjon omkring ultralyd.
Ultralyd
Vi tilbyr ultralyd undersøkelse hos gynekolog.
I Norge har man i dag tilbud om en rutine ultralyd undersøkelse i uke 17-20. Mange ønsker å få utført flere undersøkelser, det kan vi tilby.
For noen er det svært betryggende å ha fått gjennomført en ultralyd tidlig i svangerskapet (link). Ultralyd kontroller senere i svangerskapet kan følge vekst og trivselstegn (link). Man kan også få gjennomført 3D ultralyd hos oss, en flott opplevelse med virkelighetsnære bilder og video. Se egen seksjon for 3D ultralyd (link).
Hos oss kan du bestille ultralyd av svangerskapet allerede fra uke 6. Til og med uke 10-12 utføres undersøkelsen vaginalt ) (innvendig) og deretter for det meste abdominalt (på magen)
En ultralyd undersøkelse er en medisinsk undersøkelse og sykdom kan avdekkes. Om vi skulle finne tegn til sykdom vil det bli satt av tid til videre undersøkelser, grundig samtale og du vil evt. bli henvist videre.
Den kirurgen du møter ved konsultasjon er den legen som vi har valgt vil passe best til deg basert på din forespørsel til oss. Om du vil ha en spesiell kirurg, spesielt personale på operasjonsstuen, eller for den saks skyld «helst ikke personal», vil våre koordinatorer både i Oslo, Bergen, Kristiansand og Luleå hjelper deg med å sette sammen «ditt team».
Det er viktig for oss å poengtere at alt helsepersonell i arbeid for Sørlandet Privatsykehus eller kjeden Estetisk Plastikkirurgi har taushetsplikt både i forhold til deg som pasient og andre behandlere. Se for øvrig egen side om «Personvern».
Våre koordinatorer er basert lokalt på hvert behandlingssted; Kristiansand, Bergen, Oslo og Luleå (Sverige). Dette for at det kreves lokalkunnskap, for eksempel om geografi for å tilrettelegge reiser, overnatting og oppmøtetidspunkter. Pasientkoordinatorenes oppgaver er å tilpasse operasjonsprogrammet og våre spesialisters tilstedeværelse slik at vi på best mulig måte kan etterleve dine ønske for et behagelig behandlingsforløp. Vil du opereres på et annet av våre behandlingssted, vil våre koordinatorer hjelpe deg med dette. Koordinatorene er utdannet helsearbeidere og/eller sykepleiere, og har minst 10 års erfaring. Alle har gått vårt interne opplærings- og utdannelsesprogram slik at de bistår med alt fra økonomisk tilrettelegging til sårskift, fotografering og som link mellom deg og din behandler.
Du får alltid et telefonnummer og en e-postadresse til din koordinator og din kirurg slik at du kan interagere med oss både før og etter operasjon. På pasientområdet ditt vil vi presentere deg for generell informasjon som vedrører din type operasjon, og grundigere informasjon om akkurat din behandling.
Etter kirurgien, og etter avtale med anestesilegen, drar du som regel hjem samme dag om ikke annet er avtalt.
Du kan ikke kjøre bil selv dersom du har fått narkose. Dersom du har fått lokalbedøvelse er dette mulig.
Overnatting kan avtales på sykehuset eller via våre samarbeidshotell i nærheten.
Vi vil uansett kontakte deg dagen etter operasjon for å høre hvordan det går med deg.
Etter operasjonen sover du på et eget sengerom med egnet overvåkningsutstyr og en spesialsykepleier som passer på deg. Du blir ikke lagt på «sengehall» eller «firemannsrom» hos oss – du får din egen private sfære. Du blir på postoperativ avdeling så lenge du har behov for dette.
De ulike prosedyrene fordrer ulik operasjonstid avhengig av leiringer (hvordan du må ligge på operasjonsbordet), om du skal ha narkose, hvilken narkose du skal ha, og selvsagt hvilken prosedyre du vil gjennomføre. Du vil vel konsultasjonen få et estimat for operasjonstider. Mye av vår prissetting er basert på hva det koster å holde en operasjonsstue i drift i den tiden din operasjon vil ta.
Vårt vaktteam er tilgjengelig døgnkontinuerlig etter operasjonen din. Teamet består av hele operasjonsteamet ditt.
Du ringer sykehusets telefon 38 36 08 80 eller nummeret til kirurgen din, som du får på etterbehandlingsskjemaet.
Privat finansiert offentlig godkjent sykehus
Det fleste av våre tjenester er privatbetalte tjenester. Det betyr at du som pasient også er kunden og kan kjøpe en helprivat helsetjeneste som oppfyller kvalitetskravene til offentlige sykehus. I de tilfellene må tjenesten betales selv. Norske helsetjenester er ikke underlagt moms og du vil ikke få merverdiavgift på fakturaene fra oss.
Forsikringsavtaler
Sørlandet Privatsykehus har avtaler med forsikringsselskapene IF og Vertikal og kan for de som har helseforsikring gjennom disse selskapene også tilby tjenester innen de fleste medisinske fagfelt. Slike tjenestene betales av forsikringsselskapet ditt og du vil som pasient ikke bli avkrevd betaling for tjenesten.
Til deg som behøver hjelp med finansiering
Det er imidlertid ikke forbudt å yte en pasient hjelp med lån eller kredit og de fleste klinikker tilbyr finansiering til en pasient som henvender seg direkte med ønske om en operasjon eller behandling. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål angående finansiering.